Veelgestelde vragen over overkappingen

Geplaatst op

Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?

Er is een vrijstelling van vergunning voor een overkapping als je voldoet aan de volgende criteria: tot 100 m2 oppervlakte van je perceel mag je 50% aanbouwen. Bij een oppervlakte groter dan 100 m2 en kleiner dan 300 m2 mag je 50 m2 aanbouwen plus 20% van het gebied dat groter is dan 100 m2. Is de bouwgrond groter dan 300 m2 dan mag je 90 m2 aanbouwen plus 10% van het gebied dat groter is dan 300 m2. Houd wel rekening met de erfgrens en de hoogte van de overkapping. De overkapping moet namelijk 1 meter van de grens van openbaar gebied blijven en mag maar 30 cm hoger zijn dan de eerste verdieping.

Wat kost een houten overkapping ongeveer?

Een houten overkapping kan als een losstaand element in je tuin staan of als aanbouw tegen een woning. De prijs van een losse overkapping loopt uiteen van ca 1500 euro tot 2600 euro. In de combinatie met een tuinhuis loopt de prijs vanaf 2100 euro tot ca 4300 euro.

Waar kun je het beste een overkapping plaatsen?

Een overkapping wordt meestal gebruikt om op een redelijk zonnige plaats uit de zon te zitten en met een terras ervoor is het een ideale plek om te recreëren of een avond met vrienden door te brengen. Een overkapping kun je dan ook het beste ergens midden in je achtertuin plaatsen.

Hoe lang gaat een houten overkapping mee?

Een houten overkapping is natuurlijk goedkoper dan een overkapping van aluminium of glas, maar gaat ook minder lang mee. Gemiddeld gaat een houten overkapping 30 jaar mee, afhankelijk van het type hout en en het onderhoud van de overkapping. Wilt u zo lang mogelijk genieten van uw overkapping? Kies dan voor een houten overkapping van geïmpregneerd hout, deze gaan het langste mee en zijn het makkelijkst te onderhouden.

Hoeveel gewicht kan een overkapping dragen?

Een overkapping met een dak van gordingen en houten planken kan behoorlijk veel gewicht dragen. Je kunt redelijk goed over het dak lopen zeker als dat geen erg schuine helling heeft. Een plat dak met daaronder gordingen kan gewoon een persoon dragen zonder gevaar. Is het dak van glas, zoals een kas, dan is het niet mogelijk op het dak te lopen.

Waarom een overkapping in de tuin?

Een overkapping in een tuin geeft je de mogelijkheid om je op een fijne manier even te relaxen en je terug te trekken. Het kan ook de plek zijn waar je fijn in de ochtendzon je ontbijt kunt nuttigen en in de avonduren met je vrienden een wijntje kunt drinken.

Hoe maak je een overkapping dicht?

Een overkapping is vaak open en dus wil men deze vaak dichtmaken zodat er het hele jaar door van genoten kan worden, ook in de koudere maanden. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een overkapping dicht kunt maken. Met een zijspie maak je op een gemakkelijke manier het schuine gedeelte van je overkapping dicht. Verder kun je er voor kiezen om schuttingdelen of zijwanden te plaatsen. Tot slot, kun je een overkapping ook dichtmaken met schuifwanden of screens (zonneschermen).

Hoe richt je een overkapping in?

Voor de inrichting kan je het beste meubels of banken gebruiken die een druppel water kunnen hebben. Tuinmeubelen zijn de makkelijkste. Je kunt natuurlijk ook zelf meubels maken van bijv. pallets of steigerplanken. De inrichting is heel persoonlijk, maar je mag je fantasie laten gaan. Zit jij er alleen of komen er regelmatig vrienden, pas dan de inrichting aan. Als er een tafel in moet komen zorg dan dat er stoelen omheen kunnen staan en dat iedereen nog droog kan zitten bij een regenbui. De gezelligheid onder een overkapping heb je zelf in de hand. Bedenk of je er wilt gaan zitten met vrienden of alleen met je gezin.

Wat kun je doen tegen vliegen onder de overkapping?

Vliegen kunnen soms hinderlijk zijn, maar bedenk wel dat dit de natuur is. Vliegen komen vooral af op restjes eten. Maak dus regelmatig schoon en zet de vuilnisbak ook niet onder je overkapping. Kies voor een diervriendelijke manier door geuren te verspreiden waar de vliegen niet van houden, zoals basilicum, knoflook, kruidnagel (in citroen of sinaasappel) of lavendel. U kunt ook kiezen voor grover geschut. Ga dan voor een insectenval of vliegenlamp, of kies voor een vliegenspray.

Wat voor kachel onder mijn overkapping?

Het is niet aan te raden een kachel onder je overkapping te zetten. Als je warmte wilt hebben koop dan een infrarood straler die je op de juiste manier kunt bevestigen volgens de gebruiksaanwijzing. Wil je toch een brander, zet hem dan buiten de overkapping of kies voor een kachel die op gas of elektriciteit werkt.

Hoe maak je een houten overkapping schoon?

Wanneer u kiest voor een van onze geïmpregneerde houten overkappingen, is het schoonmaken er van heel gemakkelijk. Je kunt een houten overkapping namelijk eenvoudig schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel, zoals een sopje van azijn en water of een PH-neutrale zeep. Gebruik voor het schoonmaken van een houten overkapping een zachte borstel, doek of spons om beschadigingen te voorkomen. Gebruik nooit een schuurspons!