Veelgestelde vragen over fietsenbergingen

Geplaatst op

Wat kost een fietsenberging?

De kosten van een fietsenberging zijn afhankelijk van de grootte, moet je veel of weinig fietsen kwijt.

Heb je een vergunning nodig voor een fietsenberging?

Sinds 1 januari 2003 heb je geen vergunning meer nodig voor het plaatsen van een fietsenberging in de achtertuin. In de Woningwet valt een fietsenberging aan de achterkant van het huis in de categorie ‘vergunningsvrij’, maar hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. De fietsenberging mag niet groter zijn dan 30 m2 en mag niet meer dan 50% van de oppervlakte van de achtertuin in beslag nemen. Ook geldt dat, wanneer de fietsenberging groter is dan 10 m2, een strook van 1 meter vrij moet blijven naast de tuin van omwonenden. Wil je een fietsenberging in de voortuin plaatsen? Dan heb je wel een vergunning nodig. De procedure voor het aanvragen van een vergunning voor een fietsenberging verschilt per gemeente. Informeer hiervoor bij je gemeente.

Hoe groot moet een fietsenberging zijn?

Hoe groot een fietsenberging moet zijn is afhankelijk van het aantal en het soort fietsen dat je wilt opbergen. Het opbergen van een gewone fiets neemt bijvoorbeeld minder ruimte in beslag dan het opbergen van een bakfiets, en een kinderfiets neemt weer minder ruimte in beslag dan een gewone fiets. Bedenk dus altijd goed hoe veel fietsen je kwijt wil en welk soort fiets. Een gewone fiets is doorgaans 1,85 m lang en 50 cm breed, waar een bakfiets vaak nog wel 25 cm breder is. Houd voor de zekerheid dus altijd een diepte van 2 m aan bij het aanschaffen van een fietsenberging. Tip van Blokhut.com: zet je fietsen naast elkaar met voldoende ruimte tussen de fietsen en meet hiervan de oppervlakte die je nodig hebt. Op deze manier kan je een inschatting maken van de grootte van de binnenmaat van de fietsenberging.

Hoe hoog mag een fietsenberging in de voortuin zijn?

Hoe hoog een fietsenberging in de voortuin mag zijn is afhankelijk van de gemeente waar je woont. De regels voor het plaatsen van een fietsenberging in de voortuin verschillen namelijk per gemeente. De ene gemeente gedoogt meer, waar de andere strengere regels heeft. Zo heeft de ene gemeente een ‘lichte’ procedure waar aan een aantal vereisten moet worden voldaan en heb je in andere gemeentes geen vergunning nodig, mits er rekening gehouden wordt met een aantal voorwaarden, zoals een maximale hoogte van 1,5 m en niet groter dan 5 m2. De regels verschillen dus per gemeente en je doet er goed aan om even te informeren bij je gemeente.