Wat is de beste plek voor een houtopslag?
De beste plek voor een houtopslag is aan de zuidkant van jouw huis. Hier komt de meeste warmte van de zon. Dit zorgt er voor dat het hout sneller droogt. Een houtopslag wordt vaak tegen een muur of omheining geplaatst. In dit geval raden wij je aan om minstens tien centimeter ruimte vrij te laten zo dat er voldoende luchtcirculatie is.
Hoe kan ik het beste het haardhout stapelen in de houtopslag?
Als je de houtberging hebt geplaatst in je tuin of op je terras rest natuurlijk de vraag hoe ga ik de open haardblokken daarin plaatsen? Je kunt de blokken hout het beste zo stapelen dat de blokken goed kunnen drogen. Je doet dit door een kleine ruimte te houden tussen de blokken zodat de wind er tussen en doorheen kan waaien. Zo zie je ook in één oogopslag of er nog voldoende voorraad is. Ook belangrijk is dat het haardhout onder in de houtberging niet op de grond ligt. Wanneer het haardhout op de grond ligt, zal het namelijk vocht opzuigen. Dit voorkom je door iets onder de stapel te leggen, zoals bijvoorbeeld oude pallets of wat stenen.
Moet je een houtopslag afdekken?
Het is belangrijk om een houtopslag goed af te dekken (het liefst onder een afdak), zo dat het beschermt blijft tegen de regen. Als je het hout opbergt in een van onze houtbergingen, of ze nu van hout zijn of van staal, dan hoef je ze niet af te dekken. Het dak van deze houtopslag beschermt het hout tegen weersinvloeden (regen, sneeuw en hagel) en zorgt er voor dat de wind er door kan waaien. Op deze manier kan het hout ook goed drogen. Dek de houtopslag niet af met bijvoorbeeld een zeil. Hierdoor kan de wind niet goed meer langs het hout waaien en wordt de kans op schimmel groter.
Hoe kom ik aan haardhout?
Er zijn verschillende manieren om aan haardhout te komen. Je kunt haardhout online bestellen bij online houtwinkels of kopen bij bouwmarkten, tankstations, via boeren of op marktplaats. Je kunt echter ook zelf de handen uit de mouwen steken door zelf bomen te kappen.
Hoe lang kun je hout bewaren?
Hout kun je niet voor altijd bewaren. Hoe langer men hout bewaard, hoe groter de kans op houtworm en boktorren. Daarnaast daalt de energiewaarde van het hout jaarlijks met zo’n 3%. Wij raden daarom aan om het hout niet langer dan drie jaar te bewaren, op voorwaarde dat deze droog is opgeslagen.
Hoelang moet hout drogen om te stoken?
Hoe lang hout moet drogen om te stoken is afhankelijk van het vochtgehalte van het hout, de soort, het weer en de grootte van het stuk. Uitgaande van een standaardformaat en een droge houtopslag, daalt het vochtgehalte van het hout tot ongeveer 28% na een jaar en tot onder de 20% na twee jaar.
Hoe krijg je vocht uit het hout?
Hout bevat vaak veel vocht en droogt niet in een paar dagen, weken of maanden. Dit proces kan tot wel twee jaar (of zelfs langer) duren. Droog het hout altijd buiten (onder een afdak) op een open plek waar de wind goed langs alle kanten kan waaien en plaats het hout liefst niet tegen een muur. Zorg verder voor een droge ondergrond en kleine blokken hout. Ook is het belangrijk om de bovenkant van de houtopslag te bedekken. Met deze tips kun je er voor zorgen dat het hout sneller droogt.
Is schimmel op hout gevaarlijk?
Schimmel op hout is gevaarlijk. Het kan namelijk gezondheidsklachten opleveren. De sporen van de schimmels komen in de lucht terecht en dringen zo via de luchtwegen het lichaam binnen. Dit is slecht voor je gezondheid en kan leiden tot allergieën, irritaties, aandoeningen aan de luchtwegen en huidaandoeningen. Vermoed je dat er schimmel op jouw hout zit, stook deze dan voor de zekerheid niet op.
Hoeveel hout stook je in de winter?
Haardhout wordt vaak per kuub verkocht, maar hoe lang doe je nu eigenlijk met een kuub haardhout? Dit is afhankelijk van het weer en hoe vaak je de kachel aanstookt. In de winter maak je natuurlijk meer gebruik van de kachel dan in bijvoorbeeld de lente. Gemiddeld stookt men zes maanden per jaar (in de herfst en winter). Hiervan uitgaande zul je aan 7,5 kuub haardhout genoeg moeten hebben om deze periode door te komen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is.