Veel gestelde vragen blokhut met zadeldak

Wat is een zadeldak?

[expand title="Meer info:"]

Er zijn verschillende manieren om een tuinhuisje aan de bovenzijde dicht te krijgen.
Plat dak, waarbij er geen duidelijke afloop is naar 1 punt van het dak waar de afvoer zit.
Lessenaarsdak, waarbij het dak licht afloopt naar 1 zijde. Hierbij gebruik je maar 1 dakgoot.
Zadeldak, waarbij er twee schuine dakdelen zijn, die niet per definitie even lang hoeven te zijn. Bij deze situatie heb je twee dakgoten nodig.
Piramidedak, waarbij je 4 dakdelen, of meer hebt, die samenkomen in een punt. Ook hier hoeven de dakdelen niet per definitie allemaal even groot te zijn.

[/expand]

Waarom eventueel een luifel aan een tuinhuis?

[expand title="Meer info:"]

Een luifel heeft buiten het feit, dat het gewoon leuk is, ook een aantal voordelen:

Door de luifel worden de deur en het raam niet nat, wat resulteert in het behoud van de kwaliteit en het goed blijven functioneren.
De verf blijft aan de voorzijde onder de luifel beduidend langer mooi, omdat de zon minder op het hout schijnt.
Je kunt altijd een setje meubels gewoon onder de luifel laten staan. Ze blijven daardoor langer mooi.
Tijdens het het gebruik van de barbeque staat hij droog en heeft als hij daar ook langer staat duidelijk een langer leven.
Je kunt de deur van het tuinhuis gewoon open laten staan, waardoor binnen alles lekker kan drogen en dus niet schimmelt.
Het wordt in de tuin een plekje, waar je 's avonds vaak gaat zitten. Maak het gezellig door verlichting aan te brengen.

[/expand]

Wat is de juiste ondergrond, om een tuinhuis op te plaatsen?

[expand title="Meer info:"]

De ondergrond voor een tuinhuis dient verhard te zijn met tegels, bestrating, of ander hard materiaal.
De ondergrond dient volldig waterpas te liggen.
De ondergrond dient volledig vlak te zijn.
De ondergrond mag niet aan verzakking onderhevig zijn.

Ga er dus vanuit, dat je eerst ca 25 cm van de oude grond weghaalt en dat dit over de hele oppervlakte ongeveer even veel moet zijn. Vul het gat op met ca 20 cm zand en tril dit vervolgens aan met een trilplaat. Hebt u die niet, leg dan de tuinslang in het met zand gevulde gat en laat de kraan open staan, tot er echt een zwembad ontstaat. Doordat het water nu langzaam weg zal zakken, zal het zand erg inklinken. Denk maar aan het strand, op het natte zand kan je staan en in het mulle zand zak je weg.
Leg nu de bestrating aan. Neem ca 50 cm extra aan alle kanten. Later zal er water van het dak komen, of van de regen en als er dan geen bestrating ligt, maar grond, zal de grond opspatten tegen de eerste 40 cm van de blokhut . Hierdoor zal die smerig worden, langer nat blijven en daardoor sneller verrotten.
Waterpas leggen van de bestrating is noodzakelijk om de blokhut goed te kunnen bouwen. Is de ondergrond bv "scheel", dan is het lastig om de planken in elkaar te krijgen en de deur en het raam zullen altijd klemmen of niet goed sluiten. Dit zal ook gebeuren als de ondergrond later gaat zakken.
Volledig vlak houdt in, dat als je de onderste plank, of de funderingsbalk neerlegt, dat hij over de volledige lengte draagt. Doet die dat niet, dan ontstaan dezelfde problemen als bij niet waterpas.
Als je een grond hebt, die zakt, kan je eventueel funderingspalen de grond inslaan en die koppelen aan de funderingsbalken van de blokhut. De beste plaats daarvoor zijn de hoeken.
[/expand]

Waarom zou je een funderingsbalk onder de wanden van een blokhut gebruiken?

De planken van een blokhut zijn meestal niet geïmpregneerd. Ze zijn ook bewerkt met een mes en voeg, om in elkaar te passen. De onderste plank komt dan met de zgn voeg op de tegels te staan. De plank is meestal 28 mm en door de voeg is dit draagvlak van de plank minder dan 14 mm. Hierop staat het volledige gewicht van alles wat daarboven zit. De plank neemt zeer snel water op en zal daardoor ook binnen de kortste keren gaan verrotten.
Om dit te voorkomen, kan je de onderste plank eerst schilderen met drie lagen goede beits.
Echter als je funderingsbalken gebruikt, dan zijn die van geïmpregneerd hout. Deze kunnen al het vocht vanaf de tegels makkelijk aan. Ze zullen ook niet snel verrotten. Als dus hierop de (inmiddels) geschilderde onderste plank komt te staan, zal die plank zijn eventuele vocht ook af kunnen geven aan de funderingsbalk. Hij zal dus sneller drogen en hierdoor zal die plank beduidend minder snel kunnen verrotten.
De funderingsbalk is ook altijd breder dan de 28 (of andere maat) zijn dan de planken van de blokhut. Hierdoor wordt de druk onder de blokhut beter verdeeld over de ondergrond.

[/expand]

Waarom zou je een houten vloer in een blokhut nemen?

[expand title="Meer info:"]

Als je een blokhut plaatst op tegels, straatwerk, of een betonplaat, dan heb je natuurlijk een vloer in je huisje.  Zolang het zomer is, zal dat prima zijn, maar als de luchtvochtigheid groter gaat worden en je krijgt temperatuurverschillen, dan zal er met warme dagen veel vocht in die warme lucht zitten, dus ook in je huisje.
Als het dan in de avond gaat afkoelen, dan gaat dat vocht condenseren tegen een koud oppervlakte. Dat is natuurlijk het raam, maar er is nog een ander oppervlakte, wat eigenlijk altijd kouder is als de omgeving, dat is de stenen vloer. Die koude komt van onder af en zal daardoor altijd het koudste deel zijn in het huisje.

Er zal dus condens ontstaan op de grond. dat hoeft niet erg te zijn, maar de ervaring is, dat je niet alles op een rek hebt staan en alle artikelen, die op de grond staan zullen nat worden, met alle gevolgen van dien. Roest, schimmel, geur, enz. Dat kan je voorkomen, door de deur open te laten staan, maar ook hier weer de praktijk, dat gebeurt niet.

De oplossing is een houten vloer. Die vloer heeft geïmpregneerde onderbalkjes en daar bovenop komt de houten vloer. Er ontstaat dus een ruimte onder de vloer en stilstaande lucht is een goede isolatie en daardoor is de ondergrond niet meer het koudste deel, dat zijn nu de ramen. Die kan je vaak op een kier zetten en mocht dat niet kunnen, dan kan je altijd nog ventilatiegaten in de wanden maken. Links boven, rechts onder. Hierdoor ontstaat door natuurlijke kracht een continue stroming, die het vocht kan afvoeren.

Nu denkt u natuurlijk, ha, ik maak ventilatiegaten en neem geen vloer. Mis! Die gaten kunnen niet snel genoeg de temperatuurverschillen opvangen en de ondergrond wordt toch nat van de condens, misschien iets minder.

Een vloer in een huisje betekent gewoon, dat u een droog huisje krijgt. Een goede investering dus.

[/expand]

Waarom zou je shingels nemen?

[expand title="Meer info:"]

Huisjes met een zadeldak of met een lessenaarsdak worden meestal geleverd met dakleer. Dit is een prima dakbedekking, maar gaat niet langen mee dan een jaar of 5 tot 7. Om een betere dakbedekking te hebben, kan je shingles meebestellen. Die gaan 15 jaar mee.

[/expand]

Kunnen shingles van het dak afwaaien?

[expand title="Meer info:"]

Als je het huisje net gebouwd hebt en je krijgt een flinke storm, dan kan dat geveuren. Dit kan je voorkomen, door direct na het bouwen en leggen van de shingles met een verfbrander even onder elke shingle iets op te tillen gaan en de teer aan de onderkant iets te laten smelten. let op dat je niet te lang verhit, dan kan de shingle doorbranden. Na het verhitten plakt de shingle heel goed vast aan de ondergrond. Begin dus onderaan het dak en werk naar boven. Doe deze handeling zeker als je het huisje bouwt in het najaar. In de zomer zal het zonnetje zijn werk doen en de shingles aan elkaar laten plakken.

[/expand]

Moet ik het huisje schilderen

[expand title="Meer info:"]

Soms kan je een huisje laten dompelimpregneren, of zelfs laten schilderen. Dit is een perfecte manier om de hele plank rondom te beschermen. Echter het is slechts 1 laag. Om een juiste afwerking te krijgen dien je 3 lagen aan de buitenzijde aan te brengen. Koop je een blanke blokhut, dat is het aan te raden alle planken van de wanden rondom 1 x te schilderen voor dat je gaat bouwen, want alleen zo kan je elk hoekje en gaatje goed bereiken. Ga dan het huisje bouwen en schilder dan aan de buitenzijde het huisje nog 2 x.

[/expand]

Hoe bestel ik op de juiste manier een tuinhuisje?

[expand title="Meer info:"]

Bekijk in het menu tuinhuisjes welk type huisje je zoekt. Dat kan een huisje met een zadeldak zijn, een plat dak, of bijvoorbeeld een vijfhoekig tuinhuisje.
Ga daarna naar het submenu met de namen van de huisjes, of een andere specificatie, bv dompel geïmpregneerd of geschilderd.

De tuinhuisjes staan altijd met de kleinste maat bovenaan en dat loopt steeds op, hoe verder je bladerd in het menu.
Je kunt de hoeveelheid huisjes op het scherm aanpassen door onderaan het aantal zichtbare per pagina aan te passen.
Normaal staan er foto's met een beschrijving, dat kan je ook veranderen in alleen een naam.

Bij elk tuinhuisje staat een beschrijving en hoe hij standaard wordt geleverd.
Daaronder staan mogelijke opties, met de meerprijs. De prijs van het huisje wordt direct aangepast bij het selecteren van een optie.

Daarna kan je overgaan tot het bestellen.

Het invullen van alle gegevens gaan op 1 pagina, zodat het overzicht blijft.

Onder de beschrijving staan ook nog met tabbladen aangegeven, of er meer gegevens zijn, zoals een bouwtekening.

[/expand]